MULAKAN SETIAP PEKERJAAN KITA DENGAN MEMBACA BISMILLAH SEMOGA MENDAPAT KEBERKATAN ALLAH SWT.

Jumaat, 29 Oktober 2010

Pemanis makanan bagi pesakit kencing manis...

Pensyarah hasilkan pemanis habuk kayu

2010/10/29



MIMI SAKINAH menunjukkan produk ciptaannya ketika ditemui di UMP, semalam.KUANTAN: Seorang pensyarah Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menghasilkan gula ringkas, Sorbitol yang digunakan secara meluas sebagai pemanis makanan bagi pesakit kencing manis menerusi proses fermentasi habuk kayu.

Kejayaan Dr Mimi Sakinah Abdul Munaim, daripada Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli (FKKSA) UMP itu mendapat pengiktirafan British Invention Show (BIS) 2010 dengan memperoleh anugerah khas ‘Grand Final Double Gold Industrial 2010’ menerusi projek ‘Pengeluaran Sorbitol Daripada Sisa Buangan Menggunakan Pendekatan Teknologi Hijau’. “Hasil penyelidikan ini lebih murah dan berkesan bagi menghasilkan bahan berkenaan dengan menjadikan habuk kayu yang mengandungi selulosa sebagai bahan mentah,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. "Penggunaan teknologi hijau menerusi kaedah fermentasi digunakan bagi mengurangkan kos pengeluaran berbanding kaedah hidrogen yang digunakan secara meluas bagi penghasilan gula ketika ini," katanya ditemui pada majlis meraikan Kejayaan Cemerlang Penyelidik UMP di BIS 2010 bersama Naib Canselor universiti itu, Profesor Datuk Dr Daing Nasir Ibrahim, di sini, semalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan